torstai 1. heinäkuuta 2010

HÖMPÄSTÄ TOISEEN

Killers leffan pressi vaihtui Twilight saagan kolmanteen osaan Epäillys. Siellähän meikäläinen meni, muiden teinien joukossa.
Omalla kohdalla näiden kirjojen luku-into lopahti toisen osan jälkeen lähinnä hahmojen aiheuttaman pohjattoman ärsyyntymisen vuoksi. Jatkuvaa marisemista ja määkimistä. Ei vain jaksa. Liputan tästä huolimatta kökkökirjallisuudellekin, jos se vaan saa tietokoneaikakauden nuoret lukemisen ääreen. Elokuvina ne nyt mukaelevat jotenkin kutenkin kirjoja, lisäämällä niihin reilulla kädellä draamaa, joka kyllä kakkososassa lipsahti auttamattomasti pateettisuuden puolelle.

Epäilys eli Eclipse on hallitumpi kokonaisuus ja siitä on karissut tahaton komiikka. Tilalle on tuotu enemmän tarkoituksen mukaisempaa sanailua, mikä onnistuu lähinnä kilpailevien nuorukaisten ansiosta.

Bella ja Edward ovat edelleen lupautuneet toisilleen ja Bella odottaa muutuvansa vampyyriksi Edwardin vastusteluista huolimatta. Koko elokuvan ajan Bellan tielle tulee erinäisiä tilanteita, joiden kautta hän joutuu pohtimaan valitsemansa tiensä vaikutuksia itseensä ja läheisiinsä. Asiaa ei helpota rakkautensa tunnustanut Jacob, jota kohtaan Bella ei voi myöskään enää kieltää tunteitaan. Kaiken kukkuraksi edellisissä osissa esitelty Victoria on kehittänyt tappavan juonen, jolla saisi Bellan vihdoin hengiltä. Vielä tämän päälle Cullenien klaani joutuu miettimään tekojansa seurauksia Volturien kannalta ja mahdollisuuksiaan solmia liitto ihmisusien kanssa, niin että tieto siitä ei pääse leviämään.

Kyllähän tämän siis taas ihan katsoi, mutta eihän se nyt mitään sisällä liikkumaan saa. Koko saagan ongelma tuntuu olevan sen toivottoman ohuet hahmot ja yltiöromantiikka kuorutettuna uskonnollisilla viittauksilla, jotka vievät sen aina vain kauemmaksi samaistumismahdollisuuksista. Teineillehän tämä on suunnattu ja hyvä niin. Toki tätä Puumaa ihan visuaalisessa mielessä hivelee upeat nuoret miehet, mutta ei sillä jaksa koko elokuvaa purematta niellä.

2 kommenttia:

  1. Ensinnäkin: Team Jacob all the way.

    Toisekseen: Bella on mahdollisesti ärsyttävin kitisijä, joka on koskaan missään elokuvassa tai TV-sarjassa nähty - pesäpallomailalle töitä.

    Kai tämä kolmaskin leffa täytyy vielä katsoa, kun kaksi edellistä on tullut vilkaistua. Mitään elokuvahistorian merkkipaalua en odotakaan näkeväni. Ainahan sitä voi toivoa, että Bella jää rekka-auton alle tai bidee-onnettomuuteen.

    VastaaPoista
  2. Joo, aivan samaa mieltä.
    Kirjoja lukiessa päällimmäisenä tunteena velloi pohjaton ärsytys sitä jatkuvaa määkimistä kohtaan ja huomasin hokeavani vain "Tee jotain, äläkä vikise" :D
    Kirjassa (ainakin kakkososassa) ei Bellan ja Jacobin suhde ole niin "syvä" kuin leffoissa, mikä ei aiheuta niin suurta ärsyyntymistä kuin elokuvassa. Siis eihän sen mirmelin ratkaisuja voi vaan ymmärtää, kun se valitsee mieluummin kylmän kalan kuin lämpöisen suden.
    NO mutta viis meikäläisen mielipiteestä. Pääasia että nuoriso lukee. Silloin ei ole niin väliä vaikka Potterit ja Twiglightit olisikin elokuvania kökköjä.

    VastaaPoista