perjantai 18. joulukuuta 2009

NAISTEN ELOKUVA...

Jos jollekulle on vielä epäselvää, lähestulkoon jumaloin Meryl Streepiä. Tästä syystä tietenkin oli pakko käydä katsomassa myös joulupäivänä ensi-iltaan tuleva Pientä säätöä eli It's Comlicated. Elokuvan on ohjannut Nancy Meyers, jonka edellinenkin elokuva oli joulusensonkiin sopiva Holiday. Yllättävää kyllä (tai jos Meryliä ajatellaan niin ehkä ei sittenkään) pidin jo toisesta romanttisesta elokuvasta peräjälkeen. Ehkä joulu tai pakkanen on pehmittänyt pääni, mutta tämä aikuisten naisten elokuva kirvoitti useat myötähäpeän hihitykset ja hersyvät naurut.
Streep esittää kuuttakymppiä lähestyvää Janea, jolla on kolme lasta, menestyvä yritys, takana lähes parikymmenvuotinen avioliitto, joka tosin on hajonnut jo 10 vuotta sitten. Jane tulee toimeen exänsä kanssa sivistyneesti ja sietää jopa tämän kolmikymppistä uutta vaimoa, vaikka naisystäville onkin hyvä välillä asiasta marmattaa. Janen pasmat alkavat mennä kuitenkin pahemman kerran sekaisin, kun Alec Baldwinin hienosti esittämä ex alkaa haikailla entistä vaimoaan takaisin. Lisäksi talon laajennusta tekemään tullut arkkitehti Steve Martinin hahmossa saa Janen tunteet heräämään. Seurauksena on hauskoja tilanteita, sekaannuksia ja perinteistä koheltamista, mutta kaiken taustalla kuultaa kuitenkin vakava vire.
Erot ovat aina vaikeita, varsinkin pitkän liiton jälkeen ja yhdellä jos toisella katumus saattaa hiipiä mielen sopukoihin.

Meyers antaa konkarinäyttelijöille tilaa ja tekemisestä loistaa helppous. Pientä säätöä on oiva hyvän mielen elokuva, joka kuitenkin antaa myös pohdiskelun aiheita. Mieskatsojalle se tuskin tarjoaa suurempiä herätyksiä naismielen sopukoihin. Elokuva on nimenomaan kypsemmän ja kokeneemman katsojan leffa. Teinitkään tuskin siitä kummimmin saavat mitään irti, mutta parisuhteessa olijoille ja eron kokeneille se on viihdyttävää katsottavaa.
Eihän sille voi olla nauramatta, kun Meryl Streep ja Steve Martin pajauttelevat ennen valmistujaisbileitä puskan takana hervottomasti hihitellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti