perjantai 16. huhtikuuta 2010

JANE AUSTEN

Sanomattakin on selvää, että harva nainen voi vastustaa Jane Austinia, joko kirjoina tai elokuvina. Vaikka lukemista harrastankin, myönnän auliisti että kirjat ovat jääneet hyllyyn. Elokuvat sensijaan, ne on tullut katsottua moneen kertaan ja joukossa on yksi ylitse muiden nimittäin Ang Leen Järki ja Tunteet. Ainoastaan filmatisointi kirjasta Leikkiä ja Totta on näkemättä.
Monesta kirjasta on tehty ensin BBC versio, jonka amerikkalaiset ovat myöhemmin adaptoineet. Sanomattakin on selvä että pidän brittiversioista enemmän. Esimerkiksi Gwyneth Paltrow sopii toki Emman rooliin (vuodelta -96) mutta jollakin tasolla brittiläiset ovat mielestäni onnistuneet vangitsemaan 1800-luvun etikettien hallitseman ilmapiirin paremmin kuin amerikkalaiset.
Tai onko tämä nyt yllättävää kun miettii brittiläistä ja amerikkalaista tapakulttuuria noin yleensä.
Surkeimpana esimerkkinä 5 vuoden takainen elokuvasointi Ylpeys ja ennakkoluulo, jossa ihanan Elizabethin roolin teki puiseva ja ikuisessa mutrussa pönöttävä Keira Knightley. Toki itse elokuvan omistan, mutta huonoimmasta päästä Austin tulkintoja se on. Liian amerikkalainen ja iloinen...
Suosittelen Austeneita ehdottomasti myös miehille, ainakin siinä vaiheessa, jos haluaa tehdä naiseen vaikutuksen. Haastakaa kiireinen leikkaus ja nopeat dialogit ja uppoutukaa subtekstien ja hallittujen tunteiden maailmaan missä jokaisella on joku, jolle tämän sydän sykkii.

Minun Top 5 Austenia


1. Järki ja Tunteet (vuodelta -95)

2. Ylpeys ja ennakkoluulo (sarja vuodelta -95)
3. Emma ( TV-elokuva vuodelta -96)
4. Northanger Abbey ( TV-elokuva -07)

5. Viisasteleva sydän (TV -elokuva -95)


Rakastan myös Becoming Jane elokuvaa, joka perustuu löyhästi kirjailijan omaan elämään. Koska Austenin sisar Cassandra poltti suurimman osan tämän henkilökohtaisista kirjeista tämän kuoltua, on kirjailijan suhden LeFroyhin jäänyt arvailujen varaan. Tarina on kuitenkin kuin suoraan hänen omista kirjoista. Ah, romantiikkaa ja haaveiksi jääneitä unelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti