keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

TIEDETTÄ KANSALLE

Olen scifinörtti ja rakastan fantasiaa. Eipä siis ihme että olen myös "vanha" trekkeri ja odotan suurella mielenkiinnolla jatkoa loistavalle elokuvalle viime vuodelta. Kaapista löytyy mm. 60-luvun uniformu sekä "beam me up" pinssi. Rehellisyyden nimissä täytyy tunnustaa, että olin Abrahamsin Star Trekista enemmän kuin huolissani. Pelkäsin että sarjan alkuperäinen idea on hukattu budjetin kasvaessa jonnekin rahakasojen alle. Onneksi olin väärässä.
Eilen myöhäisillassa näytettiin 1994 tehty Stargate, joka poiki kokonaisen sarjan. Sarjaa en koskaan ole katsonut mutta elokuvan kyllä. Kelvollista materiaalia kaukaisesta sivilisaatiosta ja vallan vaikutuksesta.

Scifissä minua on aina viehättänyt sen yksinkertainen sanoma ja rajattomat mahdollisuudet. Vaikka tiedän että Gene Roddenberryn utopia ei tule koskaan syntymään; maailma missä rahalla ei ole merkitysta ja jäljellä oleva ihmiskunta keskittyy rauhaan ja tutkimukseen, ei se estä siitä haaveilemasta.
Star Wars toi avaruusseikkalut suurelle yleisölle ja Stephen King teki siitä kauhua. Itseäni ainakin Lawnmower man hirvitti. Lapsuudessa tosin suurimman vaikutuksen teki Spielbergin Kolmannen asteen yhteys.
Scifi on siis viimeaikoina vääntynyt enenevissä määrin toimintapainotteisesti. Toivon koko sydämestäni että tämän kaltainen trendi ei kuitenkaan liiaksi söisi sen alkuperäisiä arvoja. Wikipediaa lainatakseni: Science fiction, lyhyemmin scifi, sci-fi tai SF, on yleisnimitys tieteistarinoille, jotka käsittelevät tyypillisesti tieteen ja tekniikan vaikutusta yhteiskuntaan tai ihmisiin. Perinteisiä scifi-aiheita ovat avaruus, tulevaisuus, aikamatkat ja oudot keksinnöt. Science fiction voi olla hyvin kuvitteellista tai lähellä todellisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti