perjantai 15. tammikuuta 2010

AIKUISEMPAA ROMCOMIA

Hyvin nukuttu yö auttoi jäsentämään ajatuksia näkemästään ja tässäpä mietteitä Did you hear about the Morgans? leffasta (eli ei Have vaan Did... Suomennoksesta puhumattakaan)

Lähtökohdat ovat, kun Hugh Grantin esittämä Paul Morgan, hyvin toimeentuleva brittilakimies New Yorkissa, yrittää saada vaimonsa takaisin petettyään tätä kerran. Sarah Jessica Parker on Meryl Morgan, juuri menestyksensä huipulla oleva kiinteistövälittäjä, joka ei pääse miehensä pettämisestä yli ja haluaa erota.
Sattuma puuttuu peliin, kun kaksikko todistaa murhan ja saavat tappajan kannoilleen. FBI on kiinnostunut tappajasta, joten Morganit passitetaan todistajansuojeluun, keskelle republikaani-hillybillyjen keskilänttä ja paikallisen seriffin hoteisiin.

Täytyy myöntää, että elokuva asettuu niihin parempien romanttisten komedioiden piiriin. Ei se loistava ole, mutta jaksaa viihdyttää ja innostaa.

Omalla kohdalla erityisesti toimi jälleen aikuisempi näkökanta. Pääpari on itsensä ikäisiä, nelikymppisiä ja pitkään parisuhteessa olleita, eivätkä yritä esittää trendikkäitä thirty and something tyyppejä. Myös heidän ongelmansa ovat samoista lähtökohdista. Lapsettomuus ja sen aiheuttamat seuraukset ja kuinka niitä käsitellään.
Hahmoina Paul ja Meryl Morgan ovat stereotyyppiset nainen ja mies, mutta stereotypiat ovat tunnetasolla ja sen takia ehkä onnistuneempia. Meryl puhuu paljon, hän analysoi ja näyttää tunteensa, kun taas Paul ei osaa pukea tunteitaan sanoiksi, peittää epävarmuutensa sarkasmilla ja huumorilla ja on tämän päivän kaupunkilaisalfa, joka on täysin hukassa luonnon keskellä.
Lisäksi tarina ei sorru pateettisuuteen paitsi ehkä ihan lopussa. Silloinkin sen antaa anteeksi, koska muu leffa ei ole sortunut ylimalkaiseen sokerikuorutukseen. Lisäksi lopun olisi voinut viedä vielä paljon paljon pitemmällekin mitä luojen kiitos ei tapahtunut...

Casting on onnistunut ja suurimmalti osin varmaankin sen takia, että jokaisessa hahmossa on yllinkyllin näyttelijän omaa läsnäoloa. En ole koskaan liiemmin syttynyt Hugh Grantille, mutta koska hän esittää omaa itseään, toimii kuvio moitteettomasti. SJP on uskottava äitiydestä haaveilevana kapunkilais- Merylinä ja vanha suosikki Sam Elliot jurona maalaisseriffinä on piste iin päällä.

Did you hear about the Morgans sopi meikäläisen moodiin ja varmasti monen muunkin "ei enää kaksikymppisen"... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti