maanantai 18. tammikuuta 2010

BACK TO PANDORA

Ja niinhän siinä kävi, että Avatar vei parhaan elokuvan kultaisen maapallon.
Ihan aluksi täytyy sanoa, että elokuva oli i-h-a-n-a! Mutta elokuvasnobi minussa ei missään nimessä pidä sitä parhaan elokuvan maapallon tai Oscarin arvoisena.

Avatar on visuaalinen mestariteos, joka vetoaa mielikuvitukseen ja tunteisiin. Sen sisältö on kuitenkin loppuun asti kaluttu tarina ihmisen ennakkoluuloista ja ylivertaisuuden tunteista. Netissä on itseasiassa Disneyn Pocahontasin treatment, johon on on vain vaihdettu Avataren hahmojen nimet ja silti se menee yksi yhteen sisällön kanssa. Ei hyvä.
Avataressa on läsnä myös ihmisen ja luonnon kohtaaminen, jossa luonto antaa loppujen lopuksi takaisin enemmän kuin täyslaidallisen. Itse olen aina ollut heikkona näihin tarinoihin, koska ihminen on itsekäs oman eduntavoittelija, mutta kun tarinalta riisutaan kaikki kompleksiivisuus ja katsojalle esitetään vain puhtaasti hyvä ja paha, on lopputulos melko puiseva. Ensimmäisestä kohtauksesta saakka on selvää kuinka elokuva tulee päättymään. Se pääseekö katsoja tarinan yksikertaisuudesta ja ohuudesta yli, on täysin yksilöstä kiinni.

Castingissä Cameron tarjoilee herkkua skifiharrastajille laittamalla tieteiselokuvien kunigatarmehiläisen johtavan tiedenaisen rooliin. Sigourney Weaver on tietenkin oiva valinta. Sam Worthington on sopivan tuore valinta päähenkilöksi ja Zoe Saldana lunasti paikkansa scifitaivaalla uuden Star Trekin Uhurana. Elokuvan pääpahis Stephen Lang nyt on vain korni ja kamala niin hahmona kuin näyttelijänä...
Olen sen verran naivi idealisti, että tämänkin kaltainen huttu uppoaa oikein verhoiltuna. Olin ensin skeptinen 3D:n kanssa, mutta tämän elokuvan kohdalla se oli koko kakun täyte. Aijon ehdottomasti mennä katsomaan Avataren uudelleen. Haluan olla yksi Na'vi heimon asukkaista ja lentää kelluvien vuorten katveessa. Pahoin vain pelkään että tarina ei kestä television kokoa, saatikka perinteistä 2D mallinnosta.
Tämä ei kuitankaan tällä hetkellä haittaa, koska Pandora on ainakin 3D:nä ehdottomasti uuden vierailun arvoinen paikka.
Huhu muuten kertoo, että palaamme Pandoralle myös kahden muun elokuvan voimin. Tehdäänkö nykyään kaikesta trilogia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti