keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

ANTIPELAAJA JA PELIELOKUVA

Minä en pelaa, en mitään tietokonepelejä. Enkä ole koskaan pelannut. Tai no Bubble Bobblea teini-ikäisenä mutta siinäpä se. Silti nappasin mukaani Gamer leffan jo pelkästään sen takia, että Juokse tai kuole (Running man) oli tämän esiteinin mieleen parikymmentä vuotta takaperin.
Tulevaisuudessa nanoteknologia on mennyt siihen pisteeseen, että reality TV ja erilaiset sosiaaliset peliohjelmat ovat sekottuneet keskenään ja niiden luoja Ken Castle on lähellä maailman valloitusta. Erityisesti kuolemaan tuomittuja vankeja hyväksikäyttävä Slayers on noussut käsittämättömään suosioon. Pelin ylivoimaiseksi hahmoksi on kivunnut Kable, joka on enää 3 pelin päässä vapaudesta. Castle ei kuitenkaan halua miehen voittoa vaan on valmis mihin tahansa, jotta tämä häviää. Lisäksi mukaan juoneen tulee Humanz niminen vastarintaliike, joka kapinoi nanoteknologian mukana tuomaa orjuutusta vastaan.

Neveldine/Taylor ohjaajapari on Crank leffojen takana. Gamerissa miehet yrittävät hyödyntää Matrixin viitoittamaa tietä teknologian ja ihmisen yhteentörmäyksestä ja Running manin aloittamaa "tuodaan kuolema televisioon" ajatusta.
Elokuva toimii kyllä monessa kohtauksessa mutta kokonaisuutena se tuntuu hutaistulta ja liian täyteen ympätyltä. Ihminen vs. teknologia, viihde vs. todellisuus, yhden miehen taistelu kohti vapautta, syyt miksi vapaus on mennyt, perheen pelastaminen jne. Liika on yksinkertaisesti liikaa. Lisäksi leikkaus ja kuvakerronta on sotkuista ja liian nopeaa ja ydin ajatus hukkuu ylenpalttiseen sekamelskaan. Jälleen kerran osoitus sanonnan "Kill your darling" paikkaansa pitävyydestä.

Gerard Butlerista on tullut nurkaan ahdistetun miehen perikuva, jossa asuu kiusattu taistelija. Mies on mielestäni hyvä näytelijä mutta menee tässä totaalisesti hukkaan, koska hahmona Kable jää toisarvoiseksi ohjaajien pätemisen tarpeen edessä. Samoin käy loistavan Michael C. Hallin kanssa. Ken Castlen hahmossa olisi paljon ammennettavaa mutta aika menee tässäkin tapauksessa turhaan väkivaltaan.

Nautin hyvistä action elokuvista. Genrenä ne onnistutaan vaan sössimään harmillisen usein. Gamer ei ole poikkeus. Ota tai jätä. Kyllä tämän nyt sunnuntain tyhjänpäiväisyyteen hukuttaa mutta mitään suurempaa siitä irti ei saa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti