tiistai 22. syyskuuta 2009

BON APPÉTIT - JULIE & JULIA

Kävin tarkastamassa Nora Ephornin uuden elokuvan, joka tulee ensi-iltaan 2.10 kautta maan. Pääosissa tässä ihanassa hyvän ruoan ja elämän hallinnan ylistyksessä, ovat aina yhtä upea Meryl Streep ja Enchanted elokuvalla pinnalle noussut Amy Adams.
Elokuva perustuu tositapahtumiin ja kirvoittaa hymyn huulille suurimmalti osin Meryl Streep:n loistavien näyttelijänlahjojen ansioista.

Streep on legendaarinen 60-70-luvulla vaikuttanut kokki Julia Child, joka opetti amerikkalaiset laittamaan ruokaa ja Adams tänäkin päivänä kirjoittava kirjailija, jolla on elämän hallinta hukassa. Elokuva luovii sulavasti näiden kahden naisen elämien välillä aikakaudesta toiseen, sitoen heidät yhteen niin, että toinen saa voimaa, tahtoa ja tarmoa toisen kokemuksista.

Elokuva ei ole suuren rahan metelöintiä vaan yksinkertaista ja hauskaa. Se on ennen kaikkea naisten elokuva, mutta ei missään nimessä säälittäviän taikka kohtaloonsa tyytyvien naisten, vaan itsenäisten ja päämäärätietoisten naisten, jotka haluavat toiminnalleen tarkoituksen ja tekemisilleen päämäärän. Miehet elokuvassa kannustavat naisiaan ja heistä näytetään parhaimmat puolet. Vaikea kuvitella, että Julia Child:n elämä olisi ollut ihan niin ruusuista kuin elokuvasta jäi päällimäiseksi mieleen. Uskoisin kuitenkin, että Ephron on halunnut tehdä linjavedon ja keskittyä ennemmin näiden kahden naisen ja ruoan yhditämiseen, kun perhe-elämän ruotimiseen. Hyvä niin.


Kun astuin ulos teatterista, muu yleisö tuntui puhuvan ruoasta. Ja sitä tässä elokuvassa riittää. Mielestäni elokuva sopii kaikille, jotka nauttivat ruoasta ja haluvat elokuvan jälkeen kokea mielen hetken aikaa kevyeksi ja elämän oikeastaan aika mukavaksi.
Julia Child:n sanoin -Bon appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti