perjantai 2. lokakuuta 2009

BRILLIANT

Liian pitkäksi venähtänyt raportointikatko pitää sisällään läjän elokuvia, joista ehdin vihdoinkin kirjoittamaan.

Otsikon sanaa käyttäisin elokuvasta District 9, joka on Etelä-Afrikkalaisen Neill Blomkamp:n esikoisohjaus ja pohjautuu hänen 2005 tekemäänsä lyhytelokuvaan.
Peter Jackson antoi tälle lupaavalle nuorelle herralle 30 miljoonaa ja käski tehdä sillä mitä halusi. Tuloksena on tämä loistava scifielokuva, joka sivuaa Etelä-Afrikan apartheid politiikkaa.

Tässä tapauksessa vastakkain ovat ulkoavaruudesta Johannesburgin yläpuolelle ja kaupunkiin muodostuvaan slummiin päätyvä alien rotu Prawns ja ihmiset.

Elokuvassa seurataan ihmisten suhtautumisen kärjistymistä, ja kuinka ongelmaan tartutaan lakaisemalla se niin sanotusti maton alle pakkosiirtämällä muukalaisrodun edustajat 200km päähän ihmisasutuksesta.

Ainakin omalla kohdallani elokuva oli monessa kohdassa ahdistava kokemus, koska sen realistiset olosuhteet ja ihmisten toiminta pakotti katsomaan globaalista tilannetta ihmisten eriarvoiduudesta silmästä silmään. Jännitysmomentteja syntyi eri lähtökohdista ja loppu jäi sopivassa suhteessa avoimeksi. Jokainen katsoja päättäköön itse mitä 3 vuoden kuluttua tulee tapahtumaan...

Suosittelen ehdottomasti tätä dokumenttielokuvien keinoin luotua leffaa nostamaan verenpainetta ja miettimään miten itse saman kaltaisessa tilanteessa tulisi toimineeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti